Kulinarne dzieło uczennicy ZSZiP w Krościenku docenione w konkursie potraw | Wiadomości

Menu dodatkowe

Na skróty

Ustawienia

Wersja językowa

Wyszukiwarka

Treść strony

Kulinarne dzieło uczennicy ZSZiP w Krościenku docenione w konkursie potraw

9 lutego 2016
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4
Zdjęcie 5

W sobotę, 6 lutego 2016 roku Paulina Kozub uczennica klasy drugiej Technikum technik żywienia i usług gastronomicznych w ZSZiP w Krościenku wzięła udział w konkursie kulinarnym „Karnawał z bażantem”, w którym zajęła III miejsce. Konkurs został zorganizowany przez Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach przy współpracy Polskiego Związku Łowieckiego Okręg Tarnowski, Koła Łowieckiego „Szarak” w Ciężkowicach, Koła Łowieckiego „Dunajec” w Wojniczu, Lasów Państwowych Nadleśnictwo Gromnik. Jego celem była promocja dziczyzny oraz staropolskiej sztuki kulinarnej poprzez zastosowanie dzikiego ptactwa w sposób nowoczesny i kreatywny, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej kulturze łowieckiej i łowieckiej tradycji kulinarnej oraz doskonalenie umiejętności kulinarnych i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych.

Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszy, wewnętrzny - polegał na przeprowadzeniu próby na materiale dostarczonym przez organizatora oraz opracowaniu receptur, dań próbnych, natomiast drugi etap w ZSOiZ w Ciężkowicach, polegał na przygotowaniu dwóch porcji opracowanego dania głównego.

Uczestnicy zmagań byli oceniani przez dwie komisje: jury techniczne pod przewodnictwem Pana Marcina Polusa, prezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników w Krakowie, które zwracało uwagę na koncepcję technologii, organizację pracy, technikę wykonania oraz ekonomiczne wykorzystanie surowców oraz jury degustacyjne pod przewodnictwem prezesa ORŁ w Tarnowie Pana Romana Bukowskiego. Oceniało ono wygląd i aranżację potraw, dobór składników oraz smak dań.

Paulina przygotowała potrawę „Bażant w zapusty”, czyli nadziewane roladki z filetów z piersi bażanta grzybami, uda bażanta zawijane w boczku wraz
z dodatkiem kaszy jęczmiennej z grzybami oraz smażonego chrustu.

Oprawę konkursu uświetnił udział hejnalistów Koła Łowieckiego.

Przygotowanie uczennicy do konkursu: B. Ciesielka, T. Ptak, M. Czaja


Tekst zdjęcia: Zespół Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem.