Nowy rekord Guinnessa udziałem Zespołu Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku | Region | Wiadomości

Menu dodatkowe

Na skróty

Ustawienia

Wersja językowa

Wyszukiwarka

Treść strony

Nowy rekord Guinnessa udziałem Zespołu Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku

25 kwietnia 2016
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4
Zdjęcie 5

23 kwietnia uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem wzięli udział w naprawdę niecodziennym wydarzeniu. Tego dnia w Szczawnicy miała miejsce Inauguracja Letniego Sezonu Turystycznego połączona z Rozpoczęciem Sezonu Flisackiego na Dunajcu. W programie imprezy znajdowały się różne atrakcje – wśród nich targi produktów i wyrobów lokalnych, pokaz mody inspirowanej folklorem Lachów Sądeckich, Pogórzan i Łemków, uroczysty spływ Dunajcem, występy Grupy Śpiewaczej Flisaków a na koniec koncert zespołu Lombard. Można było odwiedzić Camper Małopolski, który odwiedził już niemal całą Europę, w którym każdy mógł zaopatrzyć się w przydatne materiały promocyjne a także wygrać małopolskie czerwone korale. Wśród wystawców znajdowało się również stoisko informacyjne krościeńskiej szkoły, na którym o placówce z wielkim wdziękiem opowiadały uczennice klasy III technik obsługi turystycznej.

Jednak chyba największe emocje i zainteresowanie mieszkańców i turystów budziła próba pobicia rekordu Guinnessa w upieczeniu najdłuższej szarlotki na świecie. Do tego właśnie zadania przystąpił zespół złożony z 45 osób, wśród nich uczniowie, którzy pod okiem doświadczonych cukierników i blogerów kulinarnych pracowali przy pieczeniu szarlotki w „kuchni Guinnessa” stworzonej na parkingu w Pieninach oraz przy układaniu upieczonej już szarlotki na stołach ciągnących się wzdłuż szczawnickiej promenady nad Grajcarkiem. Dotychczasowy rekord ustanowiony w Niemczech w 2013 roku wynosił 276,5 m, więc zadanie było niełatwe. Upieczono prawie 300 blach szarlotki, która została pokrojona na kawałki o ściśle określonej wielkości, ułożona na bardzo długim stole i posypana cukrem pudrem. Pieczenie rozpoczęło się kilka minut po godzinie 10, a układanie rekordowej szarlotki niedługo przed godziną 11. Praca trwała do popołudnia, kiedy to po ułożeniu na stołach wszystkich upieczonych kawałków szarlotki rozpoczął się wielki finał bicia rekordu. O godzinie 17 przystąpiono do oficjalnego pomiaru długości i … udało się! Upieczona szarlotka mierzyła 318,5 m długości i składała się z 1798 kawałków. Warunkiem zaliczenia próby pobicia rekordu było również zjedzenie upieczonej szarlotki, ale na szczęście chętnych nie brakowało i szarlotka w mig została rozdana turystom i mieszkańcom.

Potem był czas na wspólne pamiątkowe zdjęcia, miłe słowa podziękowań od organizatorów dla uczniów, certyfikaty dla Szkoły i dla wszystkich uczestników biorących udział w biciu rekordu oraz mnóstwo selfies z kucharzami, cukiernikami i blogerami kulinarnymi. Udział w tak dużej imprezie był niezwykle ciekawym doświadczeniem dla wszystkich, zarówno pod względem gastronomicznym jak i organizacyjnym, a zdjęcia i certyfikaty będą na długo pamiątką przywołującą te emocjonujące chwile. W skład „Drużyny szarlotki” weszli uczniowie klas gastronomicznych drugich i trzecich Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej, pod opieką nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.


Tekst i zdjęcia: Zespół Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem.