XXVIII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskolańskie Jodełko” | Multimedia

Menu dodatkowe

Na skróty

Ustawienia

Wersja językowa

Wyszukiwarka

Treść strony

XXVIII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskolańskie Jodełko”

27 listopada 2024

Za nami XXVIII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskolańskie Jodełko”

To był wyjątkowy weekend w Powiecie Nowotarskim. W minioną sobotę 23 listopada odbył się już XXVIII Gminny Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskolańskie Jodełko”. Dla wszystkich uczestników wydarzenia przygotowano moc atrakcji, nie tylko kulinarnych. Choć potrawy regionalne, ich różnorodność, tradycyjny sposób przygotowania oraz pomysłowość poszczególnych Kół Gospodyń Wiejskich wzbudziły powszechny zachwyt i uznanie. Oprócz uczestników wydarzenia potrawy regionalne degustowało też Jury, które uznało, że każde z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowało danie godne nagrodzenia. Warto przypomnieć też, że dodatkowe nagrody finansowe w wysokości 500 zł dla każdej z drużyn, zostały ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Nowym Targu oraz Powiatowe Centrum Kultury w Nowym Targu. Powiat Nowotarski reprezentowali: pan Jacek Król - Członek Zarządu oraz pani Józefa Guziak Wiceprzewodnicząca Rady.

 

To był wyjątkowy, sobotni wieczór zorganizowany w sali OSP w Zaskalu – Gminy Konkurs Potraw Regionalnych zgromadził bowiem liczną publiczność. I nie ma się, co dziwić rokrocznie wydarzenie organizowane jest na najwyższym poziomie.  Jednak tegoroczny wybór dań i potraw regionalnych przekroczył najśmielsze oczekiwania i zachwycił koneserów kulinariów. Co warte podkreślenia na stołach znalazło się bogactwo tradycyjnych i często dawno zapomnianych potraw kuchni regionalnej. Każdy uczestnik mógł spróbować więc przekąsek, głównych dań, ale i ciast, deserów czy herbat.  Wydarzenie rozpoczęło się od występu zespołu regionalnego „Mali Zaskalanie” z Zaskala, któremu na żywo przygrywała znakomita kapela góralska.

- Wam Państwa bardzo serdecznie, wszystkie panie z Kół Gospodyń Wiejskich, zaproszonych gości i wszystkich uczestników wydarzenia. Nasze spotkania to już tradycja Zaskala, bowiem konkurs organizowany jest od wielu lat. Cieszę się, że tak licznie zgromadziliśmy się z tej okazji i że mam zaszczyt oficjalnie otworzyć imprezę. Nasz Konkurs Potraw Regionalnych „Zoskolańskie Jodełko to też okazja do posiadów, spotkania się w gronie ludzi, którzy znają się i szanują nawzajem.  Dodam, że każde koło otrzyma od nas specjalną, dodatkową nagrodę finansową – mówił Jacek Król Członek Zarządu Powiatu Nowotarskiego.

 

Zaproszeni goście również nie zawiedli wśród nich byli m.in. Anna Paluch poseł RP oraz Rafał Szkaradziński wójt gminy Szaflary. Po części artystycznej i po błogosławieństwie ks. Tomasza Białonia, Jury przystąpiło do degustacji dań i potraw, biorących udział w tegorocznym konkursie. W tegorocznym „Zoskalańskim Jodełku” komisja oceniała specjały Gaździn: z Bańskiej Niżnej, z Bańskiej Wyżnej, z Boru, z Maruszyny, ze Skrzypnego, z Szaflar, z Zaskala, a także Pań z Zaskala prezentujących dania kuchni europejskiej oraz uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, czyli łącznie 9 drużyn. O tym, że Jury nie miało łatwego zadania świadczy fakt, że jego członkowie ostateczni postanowili wyróżnić każdy zespół za 4 specjalne dania i przyznać wszystkim równe nagrody. Po ogłoszeniu wyników, przez zebranymi wiersze Wandy Czubernatowej wyrecytowała Józefa Guziak, wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Nowotarskiego. Organizatorem „Zoskalańskiego Jodełka” byli: Oddział Związku Podhalan w Zaskalu, Wójt Gminy Szaflary, Rada Gminy Szaflary, OSP Zaskale oraz Gminne Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach.

Tekst i zdjęcia: Przemysław Bolechowski