Kurs kelnera w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku
Celem kursu było nabycie przez uczestników podstawowych umiejętności obsługi konsumenta oraz zapoznanie z arkanami pracy w tym zawodzie. Zakres kształtowanych umiejętności obejmował miedzy innymi: sylwetkę zawodową kelnera, rodzaje i zastosowanie bielizny stołowej i zastawy stołowej, przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi konsumenta, obsługę konsumenta podczas podawania potraw jedno i wieloporcjowo, wykorzystanie podczas serwowania potraw metod: niemieckiej, francuskiej oraz angielskiej. Uczniowie zostali zapoznani z rodzajami śniadań - sposobem ich przygotowania
i podawania oraz zadaniami kelnera podczas organizacji i obsługi przyjęć okolicznościowych.
Zawód kelnera łączy w sobie elementy zamiłowania, talentu, fachowej wiedzy teoretycznej jak również praktycznej. Kultura osobista, takt, umiejętność nawiązywania i utrzymania prawidłowych relacji, to istotne wyznaczniki powodzenia w tym zawodzie. Mamy nadzieję, że nabyte podczas szkolenia umiejętności będą stanowiły zalążek rozwoju kunsztu zawodowego.
Tekst i zdjęcia: ZSZiP w Krościenku