Podsumowanie kampanii „Izba Chlebem Pachnąca” w ZSZiP w Krościenku
Już po raz trzeci w krościeńskiej szkole odbyła się kampania pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”. Udział w kampanii polegał na podjęciu działań edukacyjnych upowszechniających zdrowe odżywianie, popularyzujących zdrowotne właściwości chleba na zakwasie, zdrowy styl życia, zasady prawidłowego odżywiania oraz aktywność ruchową. Kampania jest projektem ogólnopolskim, jej koordynatorem jest Fundacja Dobre Życie. Tak jak i w poprzednich edycjach patronat nad kampanią objęły: Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Od połowy października do początku listopada w Zespole Szkół i Placówek w Krościenku nad Dunajcem miało miejsce wiele różnorodnych działań, których głównym bohaterem był właśnie chleb.
Były to m.in.:
- warsztaty pieczenia chleba na zakwasie prowadzone przez nauczycieli ZSZiP dla uczniów gimnazjów okolicznych gmin oraz maluszków z Ochronki w Krościenku,
- przygotowanie w szkolnej restauracji „Klasyczna” wystawy pod tytułem „Izba Pachnąca Chlebem”, prezentacja produkcji chleba wraz z degustacją dla uczniów ZSZiP,
- wycieczka zawodo-znawcza dla uczniów klasy II ZSZ - cukiernik i III ZSZ - kucharz do Muzeum Chleba w Radzionkowie,
- prezentacja multimedialna „Nasz chleb powszedni – produkcja i znaczenie w żywieniu.” dla uczniów szkół gimnazjalnych.
W szkolnej restauracji „Klasyczna” do początku listopada można było podziwiać ciekawą ekspozycję pod tytułem „Izba Pachnąca Chlebem”. I tak w dosłownym tego słowa znaczeniu można było na żywo zetknąć się z kulturą przodków – górali pienińskich, usiąść na drewnianym stołku przy „bielonym piecu” i przenieść się w czasie do dawnych tradycji i obrzędów. W szkolnej „Izbie Chleba” oprócz pieca, można było podziwiać pozostały sprzęt potrzebny niegdyś do wypieku chleba, drewnianą ławę, skrzynię, dzieże do zarabiania ciasta, korytko oraz różnego rodzaju koszyczki do wyrastania, a także formy do wypieku. Nie mogło również zabraknąć łopat do wypieku chleba czy tak zwanego cioska służącego do rozgarniania żaru w piecu. Można było zobaczyć również sprzęt do oporządzania zboża np. cepy i sita do przesiewania ziarna. Wystawa miała na celu przypomnienie tradycji i obrzędów pieczenia chleba, a połączona z degustacją jeszcze ciepłych wypieków, stania się przystanią dla duszy i ciała.
Dla gości restauracji „Klasyczna” przygotowane było stoisko do degustacji różnych rodzajów pieczywa oraz „czekadełka”. W lokalu tym upowszechniono receptury gastronomiczne wypiekanych chlebów w postaci ulotek.
18 października odbyły się pokazy multimedialne przygotowane i prowadzone przez uczniów klasy IV technikum gastronomicznego – Urszulę Pełczak oraz Mateusza Pulkę pt. „Nasz chleb powszedni – produkcja i znaczenie w żywieniu”. W prezentacji uczestniczyły klasy pierwsze. Uczniowie w przystępny sposób tłumaczyli i przedstawiali informacje m.in. o: roli i znaczeniu chleba w kulturze i tradycji narodowej, jaka jest wartość odżywcza pieczywa oraz co o niej decyduje, uczniowie rozróżniali podstawowe gatunki zbóż chlebowych, opisywali poszczególne etapy produkcji pieczywa. Uczniowie poznali również nowe pojęcia takie jak np. typ mąki, zawartość popiołu, dokarmianie zakwasu, garowanie, odpiek końcowy i inne. Zakończeniem pokazu była degustacja pieczywa na zakwasie wypiekanego przez uczniów klasy IIIa oraz zapoznanie z wystawą „Izba Pachnąca Chlebem”.
W dniach 17 – 22 października zorganizowane zostały warsztaty pieczenia chleba, w których uczestniczyli uczniowie Publicznego Gimnazjum im. ks. prof. Tischnera w Szczawnicy. Goście dowiedzieli się jak przygotować własny zakwas i jak go przechowywać, jaką mąkę wybrać oraz jak przygotować chleb na drożdżach i na zakwasie i w czym upiec chleb. Młodzież własnoręcznie formowała bochenki chleba oraz różnego rodzaju bułeczki. Produkowano między innymi chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika, dyni siemienia lnianego, sezamu, suszonymi śliwkami i z suszonymi pomidorami. Bułeczki wieloziarniste, z czarnuszką, makiem, sezam, kminkiem. W czasie trwania zajęć odbyła się degustacja upieczonych chlebów i bułek z wcześniej przygotowanym masłem smakowym i wiejskim smalcem oraz konfiturami. Uczestnicy warsztatów otrzymali wypróbowane przepisy na różnego rodzaju chleb oraz bułeczki. Często uważa się, że wypiek chleba w domu jest niemożliwy i pracochłonny. Jednak w rzeczywistości jest inaczej. Wyrób nie pochłania aż tak wiele czasu, a domowa produkcja pieczywa może być dobrą formą spędzania wolnej chwili z najbliższymi. Oby uczniowie gimnazjum mogli się o tym przekonać. Pieczenie chleba nie należy do trudnych ani pracochłonnych czynności, a zdobyta wiedza umocni ich w przekonaniu, że warto to robić. Na zakończenie warsztatów gimnazjaliści uczestniczyli w prezentacji pt. „Nasz chleb powszedni – produkcja i znaczenie w żywieniu.”
„Za chlebem za chlebem”, tak nazwano kolejne uczniowskie przedsięwzięcie związane z „Tygodniem chleba i zdrowego stylu życia w szkole” – którym była wycieczka zawodo-znawcza do Muzeum Chleba w Radzionkowie. 20 października uczniowie klasy 2a oraz 3a pod opieką nauczycieli przedmiotów zawodowych gastronomicznych, Teresy Ptak i Macieja Czai z uśmiechem na twarzach i dobrych humorach , mimo deszczowej aury, wyruszyli w drogę na Śląsk. Głównym celem wyprawy była wizyta w niepowtarzalnym i zapierającym dech w piersiach Muzeum Chleba w Radzionkowie, które powstało w 2000 roku, z szacunku dla historii i z potrzeby serca. Dzięki wizycie w tym fascynującym miejscu, uczniowie zapoznali się z prawdziwa historią chleba, a co najważniejsze z szacunkiem dla niego, oglądając projekcie filmu pt. ”Chleb” a następnie uczestnicząc w prelekcji związanej z szacunkiem dla chleba. Przed zwiedzaniem muzeum młodzież uczestniczyła również w warsztatach wypieku chleba, każdy mógł uformować i upiec sobie tradycyjna plecionkę, zabawa była świetna. Następnie udano się na zwiedzanie. Kilka tysięcy eksponatów w formie maszyn i urządzeń, pocztówek, zdjęć, obrazów grafik, publikacji i dokumentów z XVI i XVII wieku wywarło na uczestnikach niesamowite i wielkie wrażenie. W jednej z części muzeum była możliwość napotkania na „nasze, góralskie klimaty” – bacówkę, gdzie w scenerii regionalizmu można było przysiąść, smakując wypieków i w chwili refleksji pomyśleć nad symbolem i tradycją chleba . Ciekawą atrakcją było uczestniczenie w pokazowej lekcji w dawnej klasie szkolnej. Uczniowie zapoznali się z dawnymi zwyczajami panującymi w szkole, siedząc w dawnych szkolnych ławach można było przenieść się w czasie o wiele lat wstecz, pisząc rysikiem na kamiennych tabliczkach. Wizyta w Radzionkowie na długo pozostanie w pamięci młodzieży z Krościenka.
21 października do ZSZiP zawitali wyjątkowi goście. Wraz z siostrą Anną przybyły pięciolatki z Ochronki im. Edmunda Bojanowskiego, aby uczestniczyć w warsztatach wypieku chleba. Celem warsztatów było zaznajomienie dzieci z techniką produkcji chleba, zaprezentowanie różnych sposobów formowania, nadawania kształtów bułeczkom i wykańczania ich powierzchni. Najważniejszym elementem warsztatów było formowanie wyrobów któremu towarzyszyły bardzo duże emocje. Wyposażone w kucharskie nakrycia głowy, deski i wałki dzieci przystąpiły do pracy. Dziecięce rączki z dużą kreatywnością i pomysłowością formowały np. żółwie, ślimaki, domki, rybki, żabki, motyle, morsy, traktory, zajączki, wykrawały od foremek serduszka, kwiatuszki. Dzieci do wykańczania i zdobienia wykorzystywały sezam, nasiona słonecznika, mak. Z czym chleb najlepiej smakuje? Z szynką, twarożkiem, dżemem, powidłem, miodem, masłem, pomidorem, ile dzieci tyle odpowiedzi. Uśmiechnięte i z mocnymi rumieńcami na policzkach próbowały wypieków. Na zakończenie warsztatów dzieci otrzymały pamiątkowe dyplomy.
Tekst i zdjęcia: Zespół Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem.