Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole
Fundacja „Dobre Życie” pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Ministerstwa Edukacji Narodowej już po raz szósty organizuje w dniach 16-23 października 2014 r. ogólnopolską kampanię pt. „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014”.
Celem kampanii jest podniesienie świadomości konsumentów na temat prawidłowego odżywiania się, zwrócenie uwagi na zdrowotne właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz wpływanie na jakość chleba na rynku. Kampania jest także pretekstem i okazją do zainteresowania uczestników tym, co kładą na talerzu, jak się odżywiają i jak dieta wpływa na ich zdrowie.
W ramach tej kampanii w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem został zorganizowany cykl działań adresowanych do uczniów ZSZiP i zaproszonych do współpracy gimnazjów, nauczycieli i pracowników szkoły oraz lokalnej społeczności – gości odwiedzających szkolną restaurację „Klasyczna”.
Uczniowie mają okazję do zapoznania się z tradycyjnymi oraz nowoczesnymi technikami produkcji chleba, do samodzielnego wypiekania chleb z różnymi dodatkami oraz poznania historie związanych z pieczeniem i produkcją chleba.
W ramach trwania tego przedsięwzięcia odbywają się:
• zajęcia z wypieku chleba w piekarni Gminnej Spółdzielni Krościenko;
• warsztaty wypieku chleba metodą tradycyjną u p. Zofii Piszczek w Tylmanowej;
• pokazy produkcji chleba wraz z degustacją dla wszystkich uczniów ZSZiP;
• 22 - 23 października warsztaty wypieku chleba prowadzone przez nauczycieli ZSZiP dla uczniów gimnazjów;
• 16 - 23 października wypiek chleba z różnego rodzaju mąki, z różnymi dodatkami, jego prezentacja oraz degustacja w restauracji Klasyczna, dla wszystkich zainteresowanych.
Tekst i zdjęcie: ZSZiP w Krościenku nad Dunajcem.