XII Mistrzostwa Polski w dojeniu sztucznej krowy | Wiadomości

Menu dodatkowe

Na skróty

Ustawienia

Wersja językowa

Wyszukiwarka

Treść strony

XII Mistrzostwa Polski w dojeniu sztucznej krowy

17 lipca 2012

Nadchodzi dzień prawdy! Czy Ktoś pokona mistrza? Czy padnie nowy rekord Polski? Wielu zastanawia się nad aktualną formą Stanisława Budzenia! Przyjedź w sobotę 21 lipca do Rabkolandu, do Rabki-Zdroju i, jeśli się nie boisz, stań w szranki z rekordzistą i mistrzem Polski!

Mleka nie zabraknie. Ciebie też nie może!

W ubiegłym roku I miejsce zajął pięciokrotny mistrz Polski i dwukrotny wicemistrz Polski Stanisław Budzeń z m. Boczki koło Łowicza. Rekordzista Polski z 2007(3000ml), 2010roku (3300ml) i wydoił 3100 ml w ciągu jednej minuty. Tuż za nim uplasował się Kazimierz Kapłon z Rabki-Zdroju wynikiem 2850 ml, a trzeci w stawce był Paweł Budzeń z m. Boczki koło Łowicza, który wydoiwszy 2750 ml otrzymał tytuł II wicemistrza Polski. Zawodnicy z podium poza pucharem, dyplomem i gwarantowanym wpisem do XII wydania księgi Polskie Rekordy i Osobliwości otrzymali nagrody pieniężne i zapas mleka Hej! z Zakładu Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko.

Już 21 lipca na Placu Rekordów w Rodzinnym Parku Rozrywki Rabkoland w Rabce-Zdroju odbędą się

XII MISTRZOSTWA POLSKI W DOJENIU SZTUCZNEJ KROWY

Jak co roku imprezę organizuje Towarzystwo Kontroli Rekordów Niecodziennych wraz z Zakładem Produkcji Mleczarskiej z Nowego Targu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Radomsko, producentem mleka „Hej 3,8%” oraz Parkiem Rozrywki i Edukacji Rabkoland.

Rekord wynosi 3300 ml i należy do Stanisława Budzenia z Łowicza.

A teraz trochę informacji o krówce:

- Sztuczna krowa łaciata o imieniu „Robcula” jeździ niemal po całej Polsce na różnego rodzaju festyny, pikniki czy imprezy

firmowe.

- Występowała w telewizji, na scenach, mówiono o niej w radio oraz pisano w tytułach ogólnopolskich, regionalnych oraz na

stronach internetowych.

- Pojemność zbiornika w sztucznej krowie to 15 litrów mleka.

Podczas XII mistrzostw dojone będzie, jak co roku, mleko Hej 3,8% uznawane przez dzieci na Podhalu za najsmaczniejsze.

Nad prawidłowym przebiegiem zawodów czuwać będzie Krowi Doktor, przedstawiciele Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych przy współudziale sędziów cyckowych.

Nagrody:

I miejsce - Tytuł mistrza Polski 2012, 300 zł, puchar, dyplom, wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości, nagroda

rzeczowa

II miejsce - Tytuł I wicemistrza Polski, 200 zł, puchar, dyplom, wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości, nagroda

rzeczowa

III miejsce - Tytuł II wicemistrza Polski, 100 zł, puchar, dyplom, wpis do księgi Polskie Rekordy i Osobliwości, nagroda

rzeczowa

IV-X miejsca - Dyplom dojarza, XI księgę Rabkolandu - Polskie Rekordy i Osobliwości.

Przebieg imprezy:

- Mistrzostwa odbędą się w dniu 21 lipca 2012r.(sobota) w godzinach od 14.00-16.00,

- Zapisy w tym dniu od godz. 12.00 do 14.00 w wyznaczonym miejscu na terenie parku.

- Uczestnikiem może być osoba, która ukończyła 14 rok życia.

- Maksymalna liczba uczestników to 50 osób.

- Zawodnikom zostaną przydzielone numery startowe.

- Uczestnik przed dojeniem myje ręce na specjalnie do tego przygotowanym stanowisku oznaczonym „myj ręce przed dojeniem”,

następnie zasiada na zydlu, specjalnej ryczce dojarza, i na sygnał prowadzącego zaczyna doić.

- Dojenie trwa 1 minutę. Czas pokazuje duży zegar.

- Na sygnał stop zawodnik przerywa dojenie.

- Krowi doktor z wiaderka przelewa mleko do menzurki i odczytuje wynik.

- Mleko wraca do pojemnika w sztucznej krowie.

- Mistrzem zostaje osoba, która wydoi największą ilość mleka.

- Dozwolone jest dojenie dowolną techniką z wszystkich czterech wymion na siedząco, klęcząco lub w pozycji kucznej.

- Niewłaściwe zachowanie się dojarza np. szarpanie wymionami, wstrząsanie krową itp. powoduje natychmiastowe przerwanie

uczestnictwa.

- Około godziny 16.15 nastąpi uroczyste wręczenie nagród.

Bliższych informacji udziela Czesław Bajer Naczelny Kontroler Rekordów PodhalaTel. kom. 721 820 640

Foto; archiwum Rabkolandu