Szkolenie na temat pasterstwa w Karpatach | Wiadomości

Menu dodatkowe

Na skróty

Ustawienia

Wersja językowa

Wyszukiwarka

Treść strony

Szkolenie na temat pasterstwa w Karpatach

9 lutego 2015
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4

W sali oddziału Związku Podhalan w Chochołowie odbyło się spotkanie informacyjno - szkoleniowe z zakresu prowadzenia gospodarki pasterskiej na obszarze Karpat, w którym wzięli udział hodowcy i gazdowie z Chochołowa i okolic.

Ponadto wśród zaproszonych gości obecni byli wójt gminy Czarny Dunajec Józef Babicz, skarbnik gminy Stanisława Pilch, były wieloletni starosta tatrzański, prezes Fundacji Pasterstwo Transhumancyjne Andrzej Gąsienica - Makowski, prezes Związku Podhalan w Polsce Andrzej Skupień, założyciel Fundacji Pasterstwo Transhumancyjne i inicjator Redyku Karpackiego Piotr Kohut.

Celem spotkania w ramach projektu "Karpaty Łączą" było m.in. nakreślenie podziału między hodowlą owiec, a pasterstwem.

Gospodarka pasterska w Karpatach oparta jest na wypasie kulturowym, który polega na wspólnym wypasie owiec należących do wielu właścicieli, gazdów i jest prowadzony przez bacę w okresie lata od maja do września. W takim systemie praktykowany jest w Karpatach nieprzerwanie od wielu stuleci. Utrzymanie i rozwój pasterstwa to podstawowy kierunek działań na rzecz zachowania gospodarki rolnej w górach. Gospodarstwo pasterskie to tradycyjne użytkowanie ziemi, bioróżnorodność, kultura i krajobraz kulturowy, zrównoważona turystyka, produkt regionalny, kapitał społeczny, rozwój oparty zarówno na tradycji jak i innowacji - mówił Józef Michałek, koordynator projektu. Natomiast hodowla to wypas swoich owiec na swoich gruntach.

Efektem pasterstwa jest produkt regionalny m.in. oscypki, redykołki, bryndza. Ważne są Europejskie znaki jakości, które zostały wprowadzone przede wszystkim w celu ochrony producentów, ale też jako informacja dla klientów o wysokiej jakości i specjalnych walorach danego produktu. Produkt mówi nie tylko o ziemi, bioróżnorodności, ale mówi o historii danego regionu. W Europie zarejestrowanych jest 1000 produktów regionalnych, w Polsce mamy 37 certyfikowanych produktów, a w samych polskich Karpatach, które stanowią 6% powierzchni naszego kraju - 7.

Andrzej Gąsienica Makowski omówił temat "Europejski znak - Karpacki smak” – Karpackie produkty regionalne szansą rozwoju regionu", Andrzej Skupień - „Aktywizacja gospodarczo - turystyczna regionów górskich w oparciu o tradycyjne dziedzictwo kulturowe Karpat”, a Piotr Kohut - "Praktyka gazdowania w gospodarstwie górskim".

Spotkanie poprowadził Józef Michałek, koordynator projektu. Zaprezentował między innymi program "Owca +", który zakłada wypas kulturowy, czyli funkcjonowanie grupy pasterskiej, która dla prowadzenia wspólnego wypasu uczestniczy w procedurze pozyskania terenu przeznaczonego do wypasu, wiosną łączy swoje owce w jedno stado, jesienią go rozdziela, powierza owce wybranemu bacy, uczestniczy w wydarzeniach kulturowych (mieszanie owiec, redyk, łosod - rozsod i inne), tworzy wspólną wizję rozwoju ekonomicznego.

Szkolenie odbyło się w ramach projektu "Karpaty Łączą - mechanizm konsultacji i współpracy dla wdrażania Konwencji Karpackiej".

O poczęstunek regionalny zadbały gaździny z chochołowskiego oddziału Związku Podhalan.

Tekst i zdjęcia: Urząd Gminy Czarny Dunajec.