Warsztaty kulinarne „Dzień z Podravką” | Wydarzenia | Wiadomości

Menu dodatkowe

Na skróty

Ustawienia

Wersja językowa

Wyszukiwarka

Treść strony

Warsztaty kulinarne „Dzień z Podravką”

16 stycznia 2013

W ramach drugiej edycji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarnego dla szkół gastronomicznych 10 stycznia 2013r. w ZSZiP został zorganizowany „Dzień z Podravką”. Szkoła miała możliwość wzięcia udziału w projekcie dzięki rekomendacji Pana Krzysztofa Domareckiego, kierownika gastronomii Spółki Thermaleo w Szczawnicy, natomiast pomysłodawcą ogólnopolskiego projektu jest Pani Aleksandra Ciszewska.

Projekt obejmował organizację warsztatów kulinarnych oraz konkursu gastronomicznego.

W warsztatach kulinarnych prowadzonych przez szefa kuchni, Pana Łukasza Piliszkę uczestniczyli uczniowie Techników i Zasadniczej Szkoły Zawodowej o profilach gastronomicznych z ZSZiP oraz zaproszeni goście. Wśród uczestników warsztatów kulinarnych znaleźli się przedstawiciele zakładów gastronomiczno-hotelarskich regionu : restauracji „Zajazd Sokolica”, „Zajazdu Pasterniki”, hotelu Jan w Szczawnicy oraz uczniowie Zespołu Szkół im. św. Kingi w Łącku. Podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy mieli okazję poznać nowości kulinarne dotyczące artykułów spożywczych kuchni śródziemnomorskiej oraz uczestniczyli w produkcji potraw przygotowywanych pod kierunkiem Pana Łukasza Piliszki. Degustacji poddane zostały między innymi: owoce morza, tj. ostrygi, kalmary, mątwa oraz tuńczyk, kiełki pora, groszku, risotto, sushi, oliwa aromatyzowana białymi truflami, szafran. Młodzi adepci sztuki kulinarnej chętnie dokonywali oceny organoleptycznej przedstawianych surowców, brali udział w rozpoznawaniu produktów, smakowali wykonane potrawy. Podczas warsztatów wykorzystane zostały produkty firmy Podravka, przedstawiono ich różnorodne zastosowanie, w tym techniki gotowania.

W drugiej części „Dnia z Podravką” siedem trzyosobowych drużyn spośród uczniów ZSZiP wzięło udział w konkursie kulinarnym. Pierwszym etapem konkursu było opracowanie receptury zakąski oraz dania zasadniczego z wykorzystaniem surowców firmy Podravka. Zadanie było o tyle trudne, że młodzież nie znała wcześniej surowców i dodatków przygotowanych do wykonania dań konkursowych. Głównymi surowcami do wykorzystania w potrawach było mięso drobiu i łosoś oraz produkty firmy Podravka takie jak: różnego rodzaju makarony, ryż, sosy pomidorowe, świeże warzywa, owoce oraz zioła i przyprawy.
Przystępując do wykonania potraw, wszyscy uczniowie musieli wykazać się nie lada kreatywnością i organizacją pracy w zespole. Czas przewidziany na wykonanie potraw wynosił tylko 1 godzinę, co dodatkowo potęgowało napięcie i motywowało do osiągnięcia jak najlepszego efektu. W wyniku zmagań konkursowych sporządzono potrawy:

Zespół 1 w składzie: Anna Magiera, Natalia Regiec, Józef Pojasek, klasa 1 a – papryka nadziewana, roladka z kurczaka,

Zespół 2 w składzie: Paulina Ziętasz, Kinga Potaśnik, Aneta Bednarczyk, klasa 1 g – weekendowe szaszłyki oraz łosoś w pomidorowej pierzynce,

Zespół 3 w składzie: Karolina Marek, Dawid Chlebek, Edyta Chrobak, klasa 2d - ruloniki z cukinii, kurczak w pomarańczach,

Zespół 4 w składzie: Natalia Moskalik, Weronika Rusnak, Kamil Babiak, klasa 2d - tatar z łososia, makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem,

Zespół 5 w składzie: Eryka Surowiak, Magdalena Pierzga, Dorota Bańkosz klasa 3g/d - tatar z łososia, pierś z kurczaka z warzywami,

Zespół 6 w składzie: Łukasz Bednarczyk, Dominik Noworolnik, Bartosz Stryczek, klasa 3 g/d – łosoś z warzywami, filet z kurczaka w sosie śmietanowym,

Zespół 7 w składzie: Kinga Kozielec, Sylwia Gabryś, Aneta Sproch, klasa 2 a – sałatka z pora, góralska sakiewka.

W ocenie konkursowych potraw jury pod przewodnictwem Pani Aleksandry Ciszewskiej brało pod uwagę: sposób wykonania, wykorzystanie głównych surowców, a przede wszystkim smakowitość i atrakcyjność podania. Zwycięzcą konkursu kulinarnego zostały uczennice klasy 1 g Technikum o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych: Paulina Ziętasz, Kinga Potaśnik, Aneta Bednarczyk za weekendowe szaszłyki i łososia w pomidorowej pierzynce.
W nagrodę, oprócz pamiątkowych dyplomów, produktów firmy Podravka oraz sprzętu firmy Fackelmann uczennice będą reprezentować ZSZiP na eliminacjach ogólnopolskich, które odbędą się na początku marca w Warszawie.

Pani Dyrektor ZSZiP, Elżbieta Trojnarska podziękowała za możliwość uczestnictwa szkoły w projekcie oraz wyraziła przekonanie, że zdobyta wiedza i doświadczenie mogą znacząco zwiększyć atrakcyjność zawodową uczestników projektu na rynku pracy.

Tekst i zdjęcia: ZSZiP w Krościenku nad Dunajcem.