Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym | Wydarzenia | Wiadomości

Menu dodatkowe

Na skróty

Ustawienia

Wersja językowa

Wyszukiwarka

Treść strony

Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym

20 kwietnia 2015
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4
Zdjęcie 5

16 kwietnia 2015 r. na nowotarskim rynku obyła się akcja edukacyjno-informacyjna z okazji obchodów „Światowego Dnia Zdrowia”, zorganizowana we współpracy z Urzędem Miasta Nowy Targ oraz Starostwem Powiatowym w Nowym Targu. Tematem przewodnim przedsięwzięcia zgodnie z wytycznymi WHO było „Bezpieczeństwo Żywności”, a sama impreza przebiegała pod hasłem: „ Z pola na stół- uczyń jedzenie bezpiecznym”.

Do uświetnienia obchodów ŚDZ zaproszono przedsiębiorców i producentów artykułów spożywczych z terenu całego powiatu, aby zaprezentowali swoje wyroby. Na płycie nowotarskiego Rynku stoiska rozstawili m.in piekarze, producenci wędlin, oscypków, bryndzy, serów kozich, Prezentowali się również: Związek Podhalan, gospodarstwo agroturystyczne, nowotarska mleczarnia, szkoły gastronomiczne i koła gospodyń wiejskich. Ekspozycja wyrobów na stoiskach połączona była ze sprzedażą i degustacją produktów i przygotowanych potraw m.in. kanapek, sałatek, świeżych soków, pieczywa, wyrobów wędliniarskich , serów i oscypków. Mleczarnia nowotarska zaprezentowała swoje wyroby: mleko i przetwory mleczne. Restauracja Primavera serwowała przygotowywane na bieżąco na życzenie klienta świeże soki, sałatki owocowe i warzywne.

Spółdzielnia Socjalna „U Starosty” przygotowała w swojej ofercie tradycyjne dania mączne typu pierogi z różnym nadzieniem – szpinakiem, śliwką suszoną, pierogi ruskie, krokiety, a także świeże soki owocowe.

Obchody Światowego Dnia Zdrowia urozmaicone były występami dzieci z przedszkoli i uczniów szkół oraz występami kapeli góralskiej. Rodziny z dziećmi okupowały stoisko, przy którym nauczycielka z nowotarskiego przedszkola Liwlandia malowała dzieciom twarze. Firma „Smaki Zdrowia” oraz Młodzież z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Szczawnicy -Pienińskiej Szkoły Zawodowej, Centrum Kształcenia i Wychowania OHP Zasadniczej Szkoły Wielozawodowej w Jabłonce i Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, przygotowywała kanapki i pasty , którymi częstowano odwiedzających Rynek mieszkańców miasta i powiatu.

Kanapki wraz z młodzieżą przygotowywał również mieszkający w Nowym Targu finalista I edycji telewizyjnego programu kulinarnego Master Chef- Maciej Koźlakowski.

Cukiernicy Firma Kiedziuch - „Ciasteczka z Łapsz, oraz Cukiernia Marka
i Agnieszki Arendarczyków, zaprezentowali swoje wyroby.

Dużym powodzeniem cieszyły się potrawy regionalne przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich ze Sromowiec Wyżnych i Maniów, a także przez panie ze Związku Podhalan. Ogromnym zainteresowaniem cieszyło się pieczywo nowotarskich piekarni z wieloletnią tradycją Państwa Iskrzyckich i Trzcińskich, a także wyroby wędliniarskie, które zaprezentowali właściciele Restauracji Rancho Lot i sklep mięsny „U Brodziatego” z Ostrowska. Rancho Lot zaproponowało również degustację i możliwość zakupu wędzonych w swojej restauracji pstrągów.

Do współpracy w realizację tematyki wpisującej się w tegoroczne obchody ŚDZ zaproszono także przedstawicieli lokalnych mediów i portali informacyjnych, instytucji samorządowych, NFZ i Śląskiego Centrum Rehabilitacji Uzdrowiskowej w Rabce-Zdroju.

Śląskie Centrum Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjne mające w zakresie swojej działalności leczenie otyłości u dzieci, oferowało porady dietetyka. Promowane były również badania profilaktyczne wykonywane przez Laboratorium Diagnostyczne Medical Clinic Podhale .

Swoje stoiska edukacyjne połączone z rozdawnictwem ulotek zorganizowała PSSE w Nowym Targu oraz NFZ Delegatura w Nowym Targu.

Na telebimie ustawionym na płycie Rynku emitowana była prezentacja „Bezpieczeństwo żywności” opracowana przez sekcję Higieny Żywienia Żywności i Przedmiotów Użytku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Nowym Targu oraz prezentacja nt. ekologicznych środków czystości Firmy Steam Power s.c.

Całą oprawę konferansjerską zawdzięczamy panu Adamowi Hajnosowi, który w bardzo elegancki, dowcipny i swobodny sposób prezentował wszystkich wystawców, zapowiadał występy dzieci i młodzieży i informował o przebiegu akcji oraz celach i założeniach Światowego Dnia Zdrowia. Pan Józef Szałwia zapewnił odpowiednie nagłośnienie podczas występów i całej akcji.

Szczególne podziękowania chcemy złożyć również na ręce władz miasta i powiatu dla Pana Burmistrza Grzegorza Watychy i Pani Wiceburmistrz Joanny Iskrzyńskiej-Steg, Pana Starosty Krzysztofa Fabera za pomoc w organizacji akcji, udostępnienie płyty rynku, wypożyczenie ,ustawienie, demontaż stoisk i namiotów oraz wsparcie finansowe umożliwiające zorganizowanie tego wydarzenia. Dziękujemy również przedsiębiorcom Panu Wojciechowi Rajskiemu i Panu Zbigniewowi Steskalowi za nieodpłatne udostępnienie swoich lokali znajdujących się na płycie Rynku.

Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w akcję, zarówno organizatorom, służbom porządkowym jak i wystawiającym swoje produkty przedsiębiorcom, producentom, instytucjom i placówkom oświatowo-wychowawczym.


Poniżej wykaz wszystkich stoisk zaprezentowanych podczas imprezy.

Tekst: Oświata Zdrowotna i Promocja Zdrowia PSSE w Nowym Targu.